di 24 maart 2020

Passie voor de Passie. Activiteit Cie V&T

Locatie: 
 Oldenhuis
Tijdstip: 
 20.00  - 22.00
Prijs: 
 5€ incl. koffie/thee.

PASSIE VOOR DE PASSIE

Lijdenstijd in muziek en beeld

In de Goede Week, de week voor Pasen, klinkt in de kerk de mooiste muziek: lijdensmuziek. Deze week is de opmaat naar het lijden, sterven en uiteindelijk de opstanding. Ter voorbereiding hierop moeten gelovigen 'gelouterd' worden. Deze week staat in het teken van het lijden van Christus en met zijn lijden ook het lijden van Maria. Dit prominente thema in het christendom is veelvuldig gevat in beeld en muziek, vaak voor gebruik in de liturgie.
Wij luisteren en kijken tegenwoordig nauwelijks meer naar deze kunstuitingen in hun liturgische setting. Missen we daarmee niet de betekenis ervan? Een beeld van een huilende Maria in een museum is anders dan in een kerk. En de aria’s en koralen uit de Mattheuspassion maken onderdeel uit van een groots muzikaal passiestuk dat uitgevoerd werd op Goede Vrijdag in de dienst.

Aan de hand van een aantal bekende en minder bekende muziekstukken toont Saskia van Lier hoe muziek en beeld samenvallen in de kerk. Ze laat zien welke thema’s behandeld werden in muziek en beeld en wat daarmee van de gelovige verwacht werd. Bij elk stuk zal kort een liturgische of buiten-liturgische context gegeven worden, het behandelde thema wordt aangeduid en daarna volgt het muziekstuk met beeld erbij.


Aan bod komen onder meer: Bachs Mattheuspassie, het Stabat Mater van Pergolesi, de Leçons de Tenèbres van Charpentier, de Brockespassion van Telemann en Stoelzel  en de Membra Jesu Nostri van Buxtehude.

 
Saskia van Lier is gespecialiseerd in het gebruik van christelijke kunst. Beeldende kunst en liturgie vormen haar werk, muziek is haar liefhebberij. 
Voor meer informatie zie: Het jaarboekje van de commissie V&T.
 

terug