do 27 februari 2020

‘NATASCHA’S BELOOFDE LAND’. Activiteit Cie V&T

Locatie: 
 PKN kerk in Sauwerd
Tijdstip: 
 20.00  - 22.00
Prijs: 
 Gratis


Natascha. Foto: Claudia Kamerogodski

‘NATASCHA’S BELOOFDE LAND’
 
De jaarlijkse gezamenlijke lezing van de protestantse gemeentes Winsum-Halfambt en Adorp-Wetsinge-Sauwerd.
 
Natascha’s opa was haar held. Hij vluchtte vanuit Polen naar Nederland en daarna via Frankrijk naar Zwitserland, om uit handen te blijven van het naziregime. Hij leerde haar trouw te blijven aan haar idealen. In haar poëziealbum schreef hij: ‘Lieve Tascha, onthoud dit goed: wit of zwart, arm of rijk, alle mensen zijn gelijk.’ Maar ten opzichte van het Palestijns-Israëlisch conflict was het voor Natascha van Weezel lange tijd een worsteling. Het viel haar op dat haar Israëlische vrienden nog nooit een Palestijn ontmoet hadden. En andersom. Dus ging Natascha zelf op zoek.
Natascha fietsend door Tel Aviv (foto: Bart Nijpels)
Ze reisde op de fiets van Israël naar de Westbank, en sprak met iedereen. Van de familie van Palestijnse aanslagplegers (‘martelaren’) tot Instagram-influencers die gesponsord worden door de Israëlische wapenindustrie, van bewoners van Joodse nederzettingen tot Palestijnse stedenbouwers. De vierdelige documentaireserie ‘Natascha’s beloofde land’ is een persoonlijke zoektocht naar alle radicale standpunten, van hopeloos tot hoopvol.

(foto: Bart Nijpels)

Natascha van Weezel (1986) studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam met een documentaire over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden, waarover ze in 2015 ook het boek ‘De derde generatie’ schreef. In 2017 publiceerde ze het boek ‘Thuis bij de vijand’, over de relatie tussen moslims en Joden in Nederland. In 2018 reisde zij een maand op de fiets voor haar serie ‘Natascha’s Beloofde Land’ (VPRO) door Israël en de Westbank. Haar doel was om het conflict van alle kanten op een genuanceerde manier in beeld te brengen. Momenteel is ze vaste columnist bij het Parool.
 

 
Voor meer informatie zie: Het jaarboekje van de commissie V&T.
 

terug